Kui kiiresti peaks kvaliteetne mesi kristalliseeruma?

Vedel mesi on tarbimiseks meeldivam kui tahkestunud ja enamus eelistab vedelat Tavaliselt on meel omadus aja jooksul kristalliseeruda. Mee kristalliseerumise kiirus sõltub mitmest asjaolust, millest peamisteks on korjetaimed. Mingil määral mõjutab kristalliseerumist mee vurritamis-pakendamisprotsess. Kristalliseerumise kiirust reguleerib glükoosi (viinamarjasuhkru) ja fruktoosi (puuviljasuhkru) tasakaal mees. Glükoosi ülekaal kiirendab ja fruktoos aeglustab kristalliseerumist. Frukoos imendub inimese organismis aeglasemat ja maitseb magusamalt kui teised suhkrud.
Korjetaimedest on väga aeglase kristalliseerumisega põdrakanepi  mesi (kuni pool aastat). Tamme- ja haavalehtedelt kogutav mesineste e. lehemesi ei kristalliseeru oma väiksema suhkru- ja suurema mineraalainete sisalduse tõttu. Paakspuu- ja akaatsiamesi, samuti lehemesi ei kristalliseeru kunagi. Kristalliseerumise kiirus ei ole kvaliteedi tunnus. Parimate korjetaimede meed kristalliseeruvad pigem aeglasemalt (v.a võilill) 
Väga kiiresti ja väga kõvaks kristalliseerub näiteks rapsimesi, mis on tuntud nii intensiivse kristalliseerujana, et protsess algab juba kärjekannudes. Paljud väikemesinikud väidavadki ekslikult, et "õige" mesi peaks justkui kristalliseerma mõne nädalaga ja kui novembris müügil olev mesi on vedel, siis olla ta sulatatud (või suhkrusiirup). Sellise väärinfo levitamine teeb tõeliselt kvaliteetse mee mainele palju kahju.
Mee kristalliseerumisele mõjub kiirendavalt kokkupuude õhuga. Mida kiiremini mesi kärgrdest kindlalt suletud nõudesse saab, seda aeglasem on protsess.
Mee kristalliseerumisprotsess kiireneb hüppeliselt, kui selle hulka satub mett, milles kristallvõre moodustumine on juba alanud. Seda nimetatakse ka kristalliseerumise juuretiseks. See võib juhtuda vanema mee sattumisel värskema hulka.
Meie talu mesi, korjatuna sadadelt eri liiki looduslikelt taimedelt püsib, olenevalt aastast, voolavana mitmeid kuid ja jääb ka tavaliselt ka kristalliseerunult meeldivalt pehmeks.

Loe mee sulatamise kohta.
Loe artiklit kaubanduskettide tundmatu päritolu mee kohta.