Mesi

Mesi  on  väärtuslik  toidu-  ja raviaine,  mis  koosneb  organismi  poolt  kergesti  omastatavast  (70-80  %)  puuvilja – ja  viinamarjasuhkrutest. Väärtuslike koostisosadena on mees inimorganismile vajalikud mineraalained, fermendid ja mitmeid vitamiine. Mee väärtuslikuks omaduseks on ka bakteritsiidsus, mille tõttu mett kasutatakse ravivahendina. Mett kasutatakse ka saunas ja massaaži juures toonuse tõstmiseks. Igapäevaseks tarvitamiseks soovitatakse täiskasvanutel süüa 40-60 g ja lastel 20-30 g mett, mille võib segada ka joogi hulka, kuid tuleb arvestada, et joogi temperatuur eiületaks +40C. Üle +40C juures hävivad mitmed mee kasulikud omadused. Mesi on aromaatne, tiheda konsistentsiga magusamaitseline siirupitaoline vedelik. Naturaalnemesi on pärit õite nektarist või teistest taimsetest eritistest. Mee väärtus oleneb meetaimedest kust nektar on korjatud, samuti mee töötlemisest ja säilitamistingimustest. Mee  värvus  oleneb eelkõige  nektarit  eritava  taime  liigist.  Näiteks  on  läätspuumesi  valge, kanarbikumesi  tume,  tatramesi punakas,  pärnamesi  helekollane  või  valge,  mesikamesi  peaaegu värvitu. Meeliikide värvitoonid ulatuvad peaaegu värvitust kuni tumepruunini.  Varakevadel  kogutud  mesi  on  heledam  kui  suvel  või  sügisel  kogutud  mesi. Mee värvust mõjutab ka mullastik. Happelistel muldadel kasvanud taimede mesi on tumedam. Mee konsistents sõltub peamiselt taimeliigist. Näiteks mesika, valge ristiku ja viljapuude mesion nn. normaalse konsistentsiga. Tiheda konsistentsiga on kanarbikumesi, mis on nii veniv ja kleepuv,et  teda  on  raske  kärgedest  välja  vurritada.  Värskelt  vurritatud  valminud  mesi  on  veniv-vedela konsistentsiga,  säilitamisel  aga  muutub  tihedamaks  ja  vähem  venivamaks.  Mida  kauem  mett laoruumis säilitatakse seda tihedamaks ta muutub. Mõni meeliik võib muutuda ligilähedaselt samakõvaks kui jää. Mee  kristalliseerumine  toimub  igal  liigil  erinevalt,  mõnikord  juba  tarus  kärgedes.  Mee kristalliseerumist  põhjustavad  melitoosi  ja  viinamarjasuhkru  kristallialgmed.  Kristalliseerumisele avaldavad  mõju  säilitamistingimused.  Madal  temperatuur  võib  kiirendada  juba  alanud kristalliseerumist. Külmas ruumis säilitamisel võib mesi jaguneda 2 ossa: alumine osa kristalliseerub ja pealmine osa jääb vedelaks. Kristalliseerumist kiirendab ka madala ja kõrge temperatuuri vaheldusja segamine. Mee kristallid sulavad uuesti üles kui tõsta ruumi temperatuuri üle +40C. Mee lõhn oleneb peamiselt eeterlikest õlidest. Lõhn sõltub taimedest, kust pärineb nektar. Kuid kuna  sageli  on  nektar  korjatud  erinevatelt  taimedelt  siis  lõhnad  segunevad.

Mee keemiline koostis

Valminud vurrimesi sisaldab 16-20% vett. Puuvilja-ja viinamarjasuhkrut on mees kokku keskmiselt 75%, roosuhkrut leidub mees keskmiselt ainult 1,3%. Mineraalsooli on mees keskmiselt 0,19%. Tuntumad neist on fosfor, väävel, kaltsium, raud, mangaan, magneesium, naatrium. Happeid  on  mees  üldiselt  vähe.  Leidub  õunhapet  ja  vähesel  määral  piim-,  oblik-  ja sidrunhapet. Mesi sisaldab mitmesuguseid fermente: diastaas – muudab tärklise ja dekstriini suhkruks; invertaas – muudab roosuhkru puuvilja- ja viinamarjasuhkruks; lipaas – lagundab rasva; katalaas –lagundab  ülihapendi  veeks  ja  hapnikuks.  Mee  fermendid  on  väga  olulised  inimese  organismile, seepärast pannakse suurt rõhku nende sisalduse kindlaksmääramisel kaubamees. Vitamiinide  sisaldus  mees  sõltub  õietolmuterade  kogusest  mees.  Mees  leidub  järgmisi inimesele vajalikke vitamiine: B1- vastupanuvõime haigustele, B2 – põletike vastu ja verevaesusekorral,  karotiin  -  kasvuvitamiin,  C  –  hoiab  ära  väsimust  ja   taiplikkuse  langust,  K  –  vajalikverehüübimiseks, B6, B3 ja H. Mees on mitmesuguseid antibiootilisi aineid, mis hävitavad haigusttekitavaid baktereid või pidurdavad nende paljunemist, samuti takistavad seente arengut.

Mee säilitamine on võrdlemisi lihtne, kuid ebaõigel säilitamisel võib mesi ka rikneda. Mesi rikneb peamiselt käärimise tõttu. Mee käärimine oleneb temperatuurist: alla +5C käärimist ei toimu, kõige intensiivsemaltkäärib mesi +11  kuni +19C juures. +35C juures mis valitseb tarus, mesi ei kääri. Meepärmiseened hävinevad mee kuumutamisel +60C juures 5-10 minuti jooksul, kuid sellise temperatuuri juures kaovad mee kasulikud omadused. Kiiresti rikneb valmimata mesi, sest mee tihedamad osad vajuvad põhja ja peale jääb vedelam osa. Pinna vedeldumine võibtoimuda ka siis, kui mett säilitatakse lahtises nõus niiskes ruumis. Kuna mesi onhügroskoopne aine, siis imab ta niiskust sisse. Kui pindmises vedeldunud kihis on suhkruidalla 50%, algab kiire pärmseente areng. Seega tuleks mett säilitada kinnistes kas klaas-, plast-,roostevaba- või emaileeritu nõudes. Mee kvaliteedi uurimisel laboratoorselt määratakse: niiskuse sisaldust, diastaasi arvu, hüdroksümetüülfurfuraali sisaldust, vabade hapete sisaldust ja sahharoosi redutseerivatesuhkrute sisaldust. Eestis viivad mee uuringuid läbi Veterinaar- ja toiduameti laborid.

Mee kasutamine. Mesi on kõrgeväärtuslik toiduaine ja eriti kasulik on ta lastele. Mee tarvitamine mõjub hästi vereringele ja närvisüsteemile. Mesi on vajalik rasket füüsilist ja vaimset tööd teinud ning haigust läbi põdenud inimesele. Mett soovitatakse kasutada profülaktilises mõttes täiskasvanutele ja lastele. Mett kasutatakse ka konserveerimisvahendina, kuna tal on omadus takistada bakterite ja hallitusseente arengut. Mett soovitatakse kasutada ravimina maohaiguste, vereloome organite, südame veresoonte, maksa-, nahahaiguste jne. raviks. Üldtuntud on mesi muidugi külmetushaiguste ravimise puhul. Mitmesuguste närvihaiguste ja unepuuduse korral soovitatakse juua õhtul vett millele on lisatud teelusikatäis mett. Samuti kasutatakse mett väliste ja sisemiste haavandite raviks,sest ta stimuleerib rakkude kasvu ja haavandite paranemist.

Allikas: Eesti Maaülikooli lektori Priit Pihliku kursus "Mesila majandamine"