Enamusele meesõpradest meeldib vedel, voolav, kuldne mesi, mida saab saia ja pannkoogi peale määrida. Üldjuhul mesi kristalliseerub aja jooksul (v.a akaatsia-, paakspuu-, kukeharja- lehemesi). Mõni mesi kiiremini, teine aeglasemalt. Mõni mesi jääb pehmemaks, mõni kristalliseerub nii kõvaks, et võib lusika murda. 
Kristalliseerunud mett saab sulatada hoides seda kuni 40 kraadise temperatuuri juures ja soovitavalt segades, kuni kristall sulab. 

Tavaliselt sulatavad mesinikud mett termokambrites kontrollitud temperatuuril, hoidess mett seal 2-3 ööpäeva, lihtsalt oodates kuni kristall sulab. Ka sellise sulatusviisi juures ei kahjustu mee omadused olulisel määral kui temperatuuri ei ületata.

Meie sulatame mett spetsiaalse sulatajaga, millega soojendamisega samaegselt mett aeglaselt segatakse. Mett soojendatakse selle meetodi puhul seestpoolt, sest soojendajaks on segaja ise. Temperatuuri kontrollib pidevalt elektroonika Segamise tulemusel sulab mee kristall tunduvalt kiiremini. Nii saavutame soovitud tulemuse mitme ööpäeva asemel mõne tunniga. 
Kuna mee bioaktiivsetele omadustele mõjub kahjustavalt temperatuur korda aeg, siis lühikest aega mee hoidmine soojemal temperatuuril tagab mee kasulike omaduste säilimise pea täielikult.

Tagasi mee avalehele