Enamusele meesõpradest meeldib vedel, voolav, kuldne mesi, mida saab saia ja pannkoogi peale määrida. Üldjuhul mesi kristalliseerub aja jooksul (v.a akaatsia-, paakspuu-, kukeharja- lehemesi). Mõni mesi kiiremini, teine aeglasemalt. Mõni mesi jääb pehmemaks, mõni kristalliseerub nii kõvaks, et võib lusika murda. 
Kristalliseerunud mett saab sulatada hoides seda kuni 40 kraadise temperatuuri juures ja soovitavalt segades, kuni kristall sulab. 

Tavaliselt sulatavad mesinikud mett termokambrites suurtes säilitusanumates hoidess mett seal 40 kraadi juures kristalli sulamiseni. Selleks, et sulamistemperatuur jõuaks säilitusanuma südamikuni kulub mitu päeva. 

Meie sulatame mett spetsiaalse sulatajaga, milles soojendamisega samaegselt mett aeglaselt segatakse. Mett soojendatakse selle meetodi puhul seestpoolt, sest soojendajaks on segaja laba ise. Temperatuuri kontrollib pidevalt elektroonika Segamise tulemusel sulab mee kristall tunduvalt kiiremini. 
Kuna mee bioaktiivsetele omadustele mõjub kahjustavalt temperatuuri ja aja korrutis, siis lühikest aega mee hoidmine soojemal temperatuuril tagab mee kasulike omaduste säilimise täielikult.

Tagasi mee avalehele